Pohovane svinjske šnicle (german schnitzel)




Tradicionalne nemačke pohovane šnicle od svinjskog mesa, koje se od poznate "bečke šnicle" razlikuju samo po vrsti mesa. Naime, ove druge se pohuju isključivo od telećeg šola, a način pripreme je potpuno isti. Tehnički, umotavanje komada mesa u hlebne mrvice se pripisuje antičkom Rimu, čije su severne granice carstva bile s Germanijom.

Svi znamo koliko je pohovana šnicla ukusna, ali nije preporučljivo da je često jedemo, jer je pohovanje najnezdraviji način pripremanja hrane, kao i prženje u manje ili više dubokom ulju. 

Ako se katkad odlučite za ovo divno jelo, recept je u nastavku.

Sastojci:
  • 400 g svinjskih šnicli 
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 1/2 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
  • 2 jaja
  • oko 70 g namenskog brašna
  • oko 150 g prezli
prženje:
  • ulje za duboko prženje
završna nota:
  • nekoliko krišaka limuna

Količine su za 2-4 osobe, u zavisnosti od kapaciteta osoba :)

Priprema:

Meso isprati pod hladnom vodom, posušiti ubrusom i očistiti od masnoće. Izlupati šnicle vrlo tanko, ali lagano, tučkom za meso. Možemo koristiti ravnu stranu tučka. Posoliti šnicle i pobiberiti.

Pripremiti tri posude za brašno, prezle i jaja. Jaja dobro umutiti kašikom.

U tiganju prečnika najveće šnicle zagrejati na umereno jakoj vatri onoliko ulja koliko je potrebno da bi pokrilo šnicle. Kako ćemo znati da li se ulje dovoljno zagrejalo? Stavićemo u vruće ulje vrh drvenog štapića i ako se pojave mehurići i zapenuša, spremno je! 

Šnicle provući kroz brašno, kroz umućena jaja i kroz prezle, pa otresti višak. Može se duplo pohovati tako što ćemo posle prezli šnicle ponovo provući kroz jaja, pa ponovo kroz prezle, ali to se uglavnom radi na kraju, ako nam je ostalo nešto jaja u posudi, pa da bi ih iskoristili do kraja. Nikako ne utiskivati rukom prezle u meso. 

Kad se ulje zagrejalo, smanjiti temperaturu za jedan podeok ukoliko je potrebno, da osetljivi poh ne bi pregoreo, a meso ostalo sirovo. Pržiti šnicle po 3 minuta sa svake strane, do zlatno žute boje. Okretati ih u toku prženja nekoliko puta. Na žalost, poh upija ulje kao sundjer. 

Vaditi šnicle na upijajući papir, da bi makar donekle pokupio masnoću. Servirati odmah.

Od priloga je uvek dobrodošlo dinstano povrće i krompir na sve moguće načine, kao i sezonska salata













2 komentara:

  1. Anonimno27/8/17

    Da i ja sam pomislila po slici da su bečke, dok ne pročitah recept. Svakako ukusne

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF