Proja zeljanica




Ako je potreban ukusan, brz, topao doručak - ovo je pravi recept :) 

Jednostavna projanica, koja je pripremljena od sastojaka koje uglavnom imamo u kući. Spanać u briketima uvek imam u zamrzivaču za slučaj da ne pronadjem svež spanać u prodavnici, a vrlo je zgodan za pravljenje pita i umaka.

Sastojci
  • 3 jaja srednje veličine
  • 250 ml mleka
  • 70-100 ml ulja 
  • 120 g kukuruznog brašna (brašno za instant palentu)
  • 100 g pšeničnog oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 180 g izmrvljenog feta sira
  • 100 g svežeg, očišćenog, spanaća
  • 1 kaf. kaš. soli

Adekvatno količini sastojaka, izabrati manji pleh. Za ovaj recept sam koristila pleh veličine 22x25 cm. 

Priprema:

Lepe, sveže, listove spanaća očistiti i dobro oprati. Ostaviti da se ocede i krupno ih iseći.

Umesto svežeg spanaća možemo upotrebiti zaledjen spanać, kojeg ćemo potopiti u vrelu vodu na nekoliko minuta da bi se odledio, ali ga ne kuvati. Ocediti i ostaviti na cediljci. Pritisnuti kašikom da sva voda otkaplje.

Mikser nije potreban. Ukoliko ga, ipak, koristimo, stati kod dodavanja sira, da u brzini okretanja metlica ne bi nestali izmrvljeni komadići sira.

Krenuti od suvih sastojaka: odmeriti projino i pšenično brašno, dodati so i prašak za pecivo. Umutiti jaja i dodati suvoj smesi. Dodati mleko. Dodati ulje, a za ljubitelje nemasne proje biće dovoljno 70 ml ulja. Dodati izmrvljen sir i ocedjen, iseckan, spanać, pa dobro izmešati. Proveriti da li je dovoljno slano, pa doterati ukus.

Podmazati pleh i postaviti hartiju.

Uključiti rernu da se greje na 200°C. Za to vreme će se kukuruzno brašno napiti mleka i nabubriće, pa će se testo dodatno zgusnuti. Sipati smesu u pleh i peći oko 25 minuta, ili dok se ne bude uhvatila rumena korica.

Ostaviti da odleži 10 minuta, pa iseći. 

Prekriti ohladjenu projanicu folijom, ili poklopiti, da se ne bi osušila.













Broj komentara: 6:

  1. Fino! Pravim i ja nesto slicno samo sa blitvom i jogurtom.

    OdgovoriIzbriši
  2. Proja izgleda fenomenalno,a činija mi se jako dopada

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Činija je glazirana glinena posuda iz "narodne radinosti" :) I meni se dopada, imam još takvog posudja :)

      A proja ... mi je smažemo očas posla, toliko je dobra, vlažna, mirisna i ukusna :) Moji momci obožavaju i običnu proju i zeljanicu, a kukuruzno brašno je zdrava hrana, tako da često pravim, naročito zimi.

      Izbriši
  3. Dorucak po mom ukusu, kao i celokupna etno prezentacija.:))

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala, hvala :)

    I mi smo ješni po tom pitanju :)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF