Pohovani karfiol




Recept je iz mamine kuhinje, koji pamtim oduvek i volim odvajkada :)

I pored toga što je karfiol niskokalorična namirnica, kada je pripremljen na ovakav način prilično je kaloričan, pa ga, pohovanog i prženog u dubokom ulju, umereno konzumirati.

Vrlo ukusni "nuggets", kaže moje dete :) 

Sastojci:
kuvanje:
  • 1 manji karfiol
  • 1 kaf. kaš. soli
  • oko 1 litar vode
pohovanje:
  • 2 jaja
  • ~100 g brašna
  • ~150 g prezli
  • ulje za duboko prženje
  • 1/2 kaf. kaš. soli

Ako je karfiol veliki - skinućemo onoliko cvetića koliko nam je potrebno za pohovanje. 
Prezle prosejati da bi "poh" bio finiji. 

Priprema:

Odvojiti cvetiće karfiola i skratiti drške. Dobro oprati pod mlazom vode, ulazeći ispod "krošnje" gde može da se uvuče gusenica. Skuvati karfiol u slanoj vodi, pazeći da bude 2/3 kuvan, jer za ovaj recept neće valjati ako se prekuva, a ako do toga ipak dodje - odustati od pohovanja i napraviti ručak prema drugom receptu, recimo, zapečeni karfiol s jajima.  

Ocediti karfiol i ne čekati da se mnogo ohladi, nego ga odmah pohovati. Pripremiti posude s brašnom, umućenim jajima i prezlama. U jaja dodati kašiku vode i dobro izmutiti, da bi smesa postala transparentnija. Zagrejati malo više ulja, pa smanjiti temperaturu na vrlo tiho, da "poh" ne bi pregoreo. Cvetiće karfiola uvaljati u brašno, umočiti u jaja, pa uvaljati u prezle i stavljati u zagrejano ulje. Kod duplog pohovanja cvetiće karfiola ponovo umočiti u jaja i uvaljati u prezle. To se obično radi na kraju pohovanja, ako je preostalo jaja. Pržiti cvetiće oko 5-6 minuta i povremeno ih okrenuti da bi se ravnomerno zarumeneli. Ne zbijati ih u šerpi da bi ih lakše okretali. Vaditi pohovane cvetiće na kuhinjski papir, koji će da upije masnoću. Posoliti.

Servirati, na primer, uz pire krompir, uz varivo od graška ili šargarepe i uz zelenu salatu.











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF