Jednostavno i vrlo ukusno jelo čija priprema ne uzima mnogo vremena. Možemo ga kuvati u bilo koje doba godine, jer je jednako fino sa svežom, kao i sa zaledjenom boranijom.
Sastojci:
- 1 kg široke boranije
- 3 kašike ulja
- 1 glavica crnog luka
- 1 manja šargarepa
- 2 čena belog luka
- 1 paradajz srednje veličine
- 1 ravna kašika mlevene paprike
- prstohvat sveže mlevenog bibera
- 1 kaf, kaš. soli
- ~5 dl vode
- 1 ravna kašika brašna
- 1 kašika isečenog peršuna
- 1 kašika putera za podmazivanje posude
- 2 jaja
- 200 grama kajmaka
- 100 ml mleka
- prstohvat soli
Umesto kajmaka možemo upotrebiti pavlaku za kuvanje od 20%mm. Na slikama je jelo od 600 grama očišćene boranije - za 2 osobe.
Priprema:
Boraniju oprati, odseći joj krajeve i prepoloviti je. Očistiti i oprati ostalo povrće.
Zagrejati 4-5 dl vode.
U većoj šerpi na tihoj vatri zagrejati ulje, pa dodati iseckan crni luk i kratko ga propržiti. Dodati očišćenu, delom izrendanu šargarepu, a delom iseckanu na kolutiće i iseckan beli luk. Pržiti kratko mešajući. Dodati mlevenu papriku, promešati i odmah sipati zagrejanu vodu. Pustiti da proključa, pa dodati oljušten i sitno iseckan paradajz i boraniju. Pobiberiti. Poklopiti i dinstati na tihoj vatri pola sata. Sve vreme održavati nivo tečnosti tek toliko da jelo bude kašasto. U činijici razmutiti brašno s malo vode, pa dodati u šerpu s boranijom na samom kraju kuvanja. Mešati dok se jelo bude zgušnjavalo. Skloniti s vatre, Dodati iseckan peršun i posoliti. Probati, pa doterati ukus.
Zagrejati rernu na 200°C.
Umutiti jaja, dodati kajmak i mleko, posoliti i promešati. Ako za preliv koristimo jaja i tečnu pavlaku, onda mleko nije potrebno.
Manju vatrostalnu posudu namazati puterom i prebaciti dinstanu boraniju iz šerpe. Preliti umućenim jajima s kajmakom. Staviti u zagrejanu rernu.
Peći oko 30-35 minuta. Izvaditi zapečenu boraniju iz rerne, ostaviti nekoliko minuta da predahne, pa servirati. Fino se slaže sa salatom od svežih krastavaca i faširanim šniclama.
Nema komentara:
Objavi komentar